Koningskaars op Schiermonnikoog

Op bezoek in de ‘Tuin naast de Branding’, de pluktuin van Schiermonnikoog

We komen al heel lang op het eiland, maar vandaag was het de eerste keer dat we in de pluktuin op bezoek waren. Blijkbaar hebben we de berichtgeving erover gemist, want de tuin bestaat al weer ruim 4 jaar. We ontmoeten er Janneke, die als oprichter en tuinder in de pluktuin er dagelijks te vinden is en ons een en ander erover vertelt.

De pluktuin is een doe-het-zelf moestuin die iedere dag geopend is, en waar je zelf je groente of fruit kunt plukken en oogsten.

We lopen eerst een rondje over het grote terrein dat zo groot is als 2 voetbalvelden. Het is drassig want het heeft de afgelopen dagen ruim 45 mm geregend. Overal staan gewassen, soms in volle bloei, andere soorten zijn al geoogst. Er is zoveel te zien. In een van de de kassen staan tomaten en aubergines. De tomaten kun je gewoon ruiken.

Janneke vertelt ons dat er op een eerlijke manier gewassen verbouwd worden, dat wil zeggen dat er geen kunstmest of onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Zoveel mogelijk biologisch produceren dus.  

We krijgen van Janneke uitleg hoe het er aan toegaat. Eigenlijk is het heel simpel. In de pluktuin kun je groente, fruit en bloemen vinden die je zelf oogst of die al geoogst zijn. Je betaalt een eerlijke prijs, namelijk dat wat het waard is. Je kunt ook bijdragen door er werkzaamheden te verrichten.

Dat laatste lijkt onze jongste dochter wel wat. Er wordt direct een afspraak gemaakt voor de dag erna om te komen helpen. Ze houdt van de natuur en een voorliefde voor alles wat groeit en bloeit.

Er staat een bord waarop staat wat er die dag te oogsten valt. Je kunt zelf aan de slag met materiaal en gereedschap. Daarna schrijf je het op in het schrijfblok in de schuur, en betaal je voor je oogst. Er staan weliswaar richtprijzen vermeld, maar je mag zelf bepalen wat je betaalt.

Terug naar ons werk van vandaag: De groenten en fruit worden na het oogsten schoongemaakt, uitgestald op een tafel, en zakken worden gevuld voor de trouwe klanten. De opbrengst van vandaag is zeer goed. Normaal gesproken is het grootste aanbod van de pluktuin tussen mei en eind oktober. Het is werkelijk een feest om hier naar te kijken. Dit smaakt naar meer. We gaan hier zeker vaak terugkomen. Er is een nieuwe fan bijgekomen.

Hou je ook van ‘eerlijk’ eten? Wil je weten waar je groente en fruit vandaan komen? Wil je zelf oogsten? En draag je de leefbaarheid op Schiermonnikoog een warm hart toe? Ga dan op ook op bezoek bij de pluktuin. Je vindt meer informatie op de website van de pluktuin.

Website van De Tuin naast de Branding

Comments are closed.